aku engineer, so what?


Orang selalu katakan dunia engineering nih bagaikan satu dunia 'keduniaan'...(hurmm..yeke??)

Haha..tak caya? Pergilah ke mana² kilang ataupun mana² site..anda tanyakan kat sana apa profit kilang tuh sepanjang tahun, apa yang diorang lakukan untuk dapatkan profit, apa problms, apa prospek kerj bla..bla .bla..Memang amazingly amazing...Sebuah kilang yang boleh mengexport ke luar negara...pendapatannya sebuln boleh mencecah 2 JUTA Euro, SEBULAN! (ini saya cakap..dari kacamata Process Engineer).. Pergghh!!

Cuma bila dikaitkan dengan dunia..orang selalu katakan menjadi seorang engineer adalah sangat melalaikan, ruhiyah tuh macam kurang..Dahlah interaction ngan manusia sikit.....tambah pulak keadaan zaman sekarang yang penuh dengan robot bagai....Memang mostly orang sangka...kerja Engineer nih menakutkan...menakutkan sbb akan buat kita jauh dari Alah..penat pulak tuh ..nnt nak buat qiam pon nanti mesti dah tak larat..dhuha lagilah.kerja start pkol 800 balik pkol 2100..Jangan kata dhuha..solat biasa pon belum tentu!

Waaaahhh..teruknya..kerja engineer nih!

Dush! Nah tumbukan sakti dari saya! 

Eiii makcik, pakcik! Aduihlah..garu kepala saya lagu nih..

Pening²..pening sebab anda nih masih lagi rupanya berada di zaman pak kaduk lagi..

Silalah buka mata cik kakak abang..

Menjadi engineer pada saya sbenarnya lebih lebih lagi boleh mendekatkan diri kita pada Allah..sebenarnya..

Cuma syaratnya..anda kena lihat dunia engineering ini dalam kacamata islam..

Lihat bagaimana dunia itu walaupun tampak sangat kasar, melalaikan, keduniaan..Lihatah dengan pandangan hati yang di pandukan dengan AlQuran dan sunnah..

Takkan lari jauh kita dari nk mencari redha Allah sebenarnya..kalau kita memilihutuk menjadi engineer..

Nak nak kalau kita ambi kisah Qarun, Firaun, Kaum Samud Ad , Bani Israel sememangnya banyak pengajaran besar yang boleh kita ambil iktibar dan relatekan dengan dunia engineering..

Itu benda negatif..

Tapi  kalau benda ynag positif macam mana anda lihat manusia yang bekerja dalam dunia nih yang Allah berikan kapasiti berfikir dan kreativiti yang menakjubkan..itu juga akan mendekatkan diri anda pada Allah..

and the list goes on...

ENGINEER SEBENARNYA

Sebenarnya, apa sahaja bidang yang kita ceburi..kat situ takdek alasan untuk anda berikan yang anda akan jauh dari Allah...

TAKDE makcik kiah oiii!

Sebab, Allah tak jadikan benda² tuh semua untuk kita takuti..kalau tak susahlah kita..Tak adil lah Allah..

Pasti ada manfaatnya..cuma kita nih ha.. kat celah mana kita nak cari point untuk kita dekatkan diri dengan Allah..itu kita yag tentukan..

Siapa berani kata yang engineer sebenarnya tak mampu qiam?
Siapa berani kata yang engineer nih akan jadi tamak haloba dengan duit banyak?
Siapa berani kata engineer yang sebenar akan lalai dalam sunat rawatib?
Siapa berani kata engineer yang sebenarnya akan tiggal solat dhuha? 

Semua benda² nih..amal ibadah nih.. engineer boleh lakukan..jika mereka mahu..

Sebab menjadi engineer yang sebenarnya..adalah engineer yang melaksanakan tuntutan tuhannya..PenciptaNya..

Engineer yang berkacamatakan ISLAM..dia akan jadi Engineer yang sebenarnya
Kalau tak..anda hanyalah seseorang yang di gelar Engineer..bukan Engineer sebenar..

Sebab; 
Engineer yang SEBENAR..dia akan sedar..
Benda ² yang dia kerja dengan (manusia, machine , solutions , acids, alkali,..etc.etc)
Adalah Milik Allah . Semuanya. (kalau dia anggap miik certain² negara ataupun mana² kilang.silalah hantuk kepala kat dinding)

Benda nih takkan jalan ataupun melalkukan servisnya yang sepatutnya..kalau bukan dengan izin Allah..Kita setakat usaha jek nak jadikan benda² tuh berjalan..betul tak?

Bankrupt tak bankruptnya sesebuah syarikat adalah keraa izin Allah.. Sebab customernya adalah manusia! Kalau Allah tak buka hati mereka nak beli, hebat mana pon produk..takkan laku sesen pon..

Jadi? Masih kata nak jauh dengan Allah lagi? Come on lah!

Jadilah engineer sebanar beb..Menjadi enginneer kerana Allah..
bukan sebab nak explore benda baru dalam hidup..bukan jugak sebab duit.. bukan jugak sebab orang boleh kata " anak pak bedah tuh.engineer tuh"

Barulah anda dapat layak memegang title tuh..Kalau tak babai..

SEBAB ISLAM STARTER DUNIA  ENGINEERING

Lagipun sebab islamlah,terstartnya dunia engineering..

Orang putih..zaman gelap dorang..apa yang diorang tahu..

Engineer zaman kegemilangan islam..ada yang tak solat ke?..
Ada yang bukan master Al Quran dan sunnah ke?
(T.T sedas kene batang idong sendiri)
Ada yang jadikan merkea lalai ke?

Tak.. malah diorang dianggap dan dinagkat sebagai tokoh ternama dalam bidang tertentu..Mereka, islam dan engineering adalah sinonim..

Tapi sayangnya bila sekarang..orng pandang engineer ataupun dunia engineering..orang tak nampak islam..Orang nampak barat yang hebat... Orang nampak mereka master daam segala-galanya..

Kalau andaikata seseorang muslim itu masuk dalam dunia nih..dan mengAMALkan hidup sebagai seorang MUSLIM.. itu dianggap pelik. di anggap ketinggalan..di anggap" buang tabiat ke dia tuh"

Sedih..

Tapi tak guna aja sedih..klau kita tak buat sesuatu..

BUATLAH SESUATU DENGAN MENJADI SESUATU 

Wahai engineer SEBENAR..jadilah sesuatu dalam bidang kalian..jadilah yag terbaik dalam bidang kalian..
Bekerja dngan penuh sungguh..tunjukkan qudwah anda sebagai engineer SEBENAR...

Jangan lalaikan perintah Allah..Istiqamah..
Kalau anda penat..orang lain pon penat..malah aa ynag lebih penat..
Kalau anda takdak masa..ingatlah..Rasulullahlbih busy..tapi yet..adakah itu baginda  jadikan alasan?

Jadi sesuatu yang significant dalam dunia engineering..ya,.. kita masih belum mampu nak kembalikan kegemilangan dulu..
Tapi ingat setiap titik keringat kita berikan dalamnak mnuju kegemilangan tuh Allah akan kira untuk kita..sebab kemenangan dan kegemilangan tuhpasti akan datang..Cuma kita lah yang ken mencorakkannnya dari sekarang..

Pada engineer yang hanya memegang title engineer sahaja..refleks lah..dan kembalilah pada Al quan dan sunnah..tak susah pon..

Start dengn berdoa padaNya. Masih belum terlambat..Sebab sayang..kalau Allah tanya.. apa kamu buat dengan menjadi engineer

takkan nak jawab : "sebab engineering cool..jadi sebab tuh saya belajar dan amik bidang nih sebagai kerjaya saya....dan boleh sara anak bini saya"

.....

silalah bukak ayat 51: 56 dan 2:30..ada boleh bayangkan seterusnya apa akan jadi pada anda untuk jawab soalan² yang seterusnya..

Jadi....Jadilah engineer..kejarlah cita² tuh..Tapi kejar cita² tuh hanya dengan aim..ENGINEER SEBENAR..engineer yang bekerja, kerana mencari redha Allah yang Maha Pengampun.

allahualam.

Kommentare

Beliebte Posts aus diesem Blog

Surah An Naml, Betapa pentingannya peradaban Part 1

Siapa kita antara 2?

Awesome Books : Sharing quotes² daripada buku Jadid Hayatak(perbaharuilah hidupmu) v.2