Posts

Es werden Posts vom Dezember, 2011 angezeigt.

Tak cukup hebat, mungkin?

Bild
"Dia bagus, tapi dia still tak cukup hebat" Berdesing telinga. Rasa tertampar-tampar. Astaghfirullah hal azim. Hampir aku jatuh dalam lubuk 'budget hebat' sendiri bila ego aku dicabar begitu sekali. SubhanAllah. Terase amat lemah and malu sangat sebab iman mungkin masih sangat lemah lagi..huhuhuhu...(point that i don't want to admit but have to)...Yang nak ego buat apa? Eish2 ..astaghfirullah..Tapi bukan itu pointnya disini..
Pointnya adalah kat sini adalah...yang kita boleh ambik iktibar (selain jangan follow sifat ujub ,takbur ,syok sendiri, budget bagus dan etc)...adalah..apakah kita boleh kata kita Muslim yang sebenarnya..or in other word..a great muslim  a.k.a  a great SERVANT to ALLAH?(Mesti ada yang rasa pelik kenapa dalam banyak2 point yang nak di sentuh..saya ambil point ini pula ye)
Macam mana kalo nanti ade orang kata..you maybe are a good muslim, but you are not that great.... Gulp. Sentap kot kalo ade orang kata gitu.. Habes tuh yang aku tunggang tebali…

Ini kisah si BENGKARONG

Bild
Si bengkarong suka hidupnya dahulu. Sangat seronok katanya...Penuh warna-warni...penuh gelak tawa tak hengat dunia dan menangis hiba...ada kala sgt cerah  dan cantik, dan ada kala x best sampai mendung kelam tak nampak cahaya. Tapi kata si bengkarong dia selesa begitu. Selesa pada kata sebenarnya..pada hati..tidak pun..sebabnya si bengkarung rasa kadang2 ada satu yang tak kena..semacam tak cukup..warna2 hidup si bengkarung..walaupun sangat2 berwarna warni...bengkarong tetap rasa macam ade kurang satu element..tapi apa dia? Fikir si bengkarong dan terus pikir..
Sampailah satu hari..si bengkarong terserempak dengan satu kumpulan bengkarung2 yang lain..seronok nampak gayanya mereka nih..sama macam si bengkarung..cuma keseronokkan mereka ada sedikit lain caranya...eh bukan sedikit...tapi banyak jugaklah bezanya..walaupun berbeza..mereka nampak sangat bahagia.."menarik nih"..bisik si bengkarong...Jadi si bengkarung pun ambil keputusan untuk korek berkenaan dengan resepi kebahagiaa…

Karat oh Karat..kenapa tanak hilang?

Bild
Karat Jahiliyyah. hmmm...berbicara tetangnya kadang-kadang menjadikkan diri sendiri rasa tak mampu nak mengangkat kepala lagi. Masih terlampau banyak berbaki dalam diri ini. SubhanAllah. I wish i have that 'pencuci' yang lebih power lagi daripada CLOROX untuk cuci karat2 jahiliyyah dalam diri ini. Bukan tanak salahkan nafsu atau tanak salahkan syaitan dan iblis durjana yang tak henti henti membisikkan kata-kata 'semangat' untuk membaja karat-karat ini, tapi pikirkanlah sendiri dahulu, apa yang kita buat sebenarnya bagi nak mencuci karat-karat ini? Sudah cukup kuatkah atau sekadar hangat-hangat tahi ayam aje?

Astagfirullah.......Jika kita tengok diri kita dari sudut ibadah, cukuplah takat kita comparekan dengaan kawan kita yang agak 'alim' sikit berbanding kita, agaknya, mampu ke kita buat apa yang dia buat... Jika tak mampu, there's some change that we have to do for ourselves. 
Tapi kadang-kadang karat-karat nih jadi sangat-sangat degil untuk di hilangkan at…

What if..tomorrow never comes?

Bild
SURAH AL INSYIQAQ (TERBELAH) WITH  MALAY TRANSLATION
SURAH AL INSYIQAQ (THE SUNDERING) WITH ENGLISH TRANSLATION
Speechless. I don't even know what to say anymore after hearing this surah (chapter 84 in Al-Quran).  What if tomorrow is the time for the sky to split asunder?  Have we even prepared for that?  Just by imagining which one of my hand that will receive the BOOK... make me sooo uncomfortable like hell!  SubhanAllah..would i receive it on my right hand ? and not from behind me...?  would i run back to my family with happiness? or would i just swear to myself for not doing the best i could to get his Blessings in this world? or..would i be able to meet my LORD..? (fuh..this one really is..don't know what to say) Which soul that doesn't even have any feelings to meet HIM?  Of course we all do! But...ask yourself again...is the EFFORT enough?
SubhanAllah...SubhanAllah...we don't even know what's gonna happen in the future.. So my dear friends or should i say brothers and sist…

I wanna be a Thinker... ;)

Bild
..I'm trying my best to constantly be a thinker..
BERFIKIR. satu perkara yang ku kira, kita sebagai manusia gemar dan selalu melakukannya, secara lansung ataupun tidak, TAPI sayang ,  selalu kurang kena tempatnya.. selalu lari agendanya..
kesenangan dunia, kesedapan hidup mewah didunia, kejayaan dalam mengejar dan mencapai cita-cita, hebatnya kelulusan peperiksaan, gahnya posisi di tempat kerja dan kemewahan gaji drnya, merupakan antara perkara yang sering bermain di fikiran kita, yang akan selalu berputar di benak fikiran selagi mana belum kita capainya,  bukan salah untuk memikirkan ini, tetapi biar ada hadnya..
kerna... jika terlalu lama, terlalu banyak perkara yang sebegini kita fikirkan, ianya hanya menumpulkan sang akal yang sepatutnya digunakan,  untuk memahami ayat-ayat dalam SURAT-SURAT CINTANYA dan secara pasti akan membuat kita sering terlengah dengan kehidupan dunia, 
Kita bukan hamba pada nafsu dunia,  tetapi kita hanya hamba kerdil comel pada Allah Yang Esa, kejayaan di dunia bukan penent…